June 19, 2024
Bota Lajmi i fundit

“Zonja e unazave”, vullkani Etna dhuron spektakël për vizitorët

Në një shfaqje magjepsëse, mali i mrekullueshëm i Italisë, Etna, mahniti vizitorët me unazat e tij të vorbullës vullkanike që të lë pa frymë.

Unazat e vorbullës vullkanike janë rrathë natyrorë, pothuajse të përsosur të gazit, të emetuar nga një vullkan në kushte specifike dhe shkencëtarët thonë se mali Etna lëshon më shumë se çdo vullkan tjetër në tokë.

Është një fenomen relativisht i rrallë, i shkaktuar nga një çlirim i vazhdueshëm i avujve dhe gazrave. Masa e gaztë ngjitet me shpejtësi përmes pjesës qendrore të kanalit, duke nxitur formimin e unazave, duke e mbështjellë gazin mbi vete në një lëvizje vorbullash.

Giuseppe Barbagallo, i Grupit të Udhërrëfyesve Alpine të Etnas Jugore, tha se hera e fundit që kjo ndodhi në vullkanin Etna ishte dhjetori i kaluar: “Një krater i ri gropë është formuar disa ditë më parë në kraterin juglindor. Ai ka një grykë të përsosur rrethi, kështu që dalin disa unaza vorbullash vullkanike. Ky është një fenomen hapësinor. Ne nuk mundemi të shohim diçka të tillë çdo ditë. Shpërthimi i fundit i madh ishte më 1 dhjetor 2023. Krateri është i qetë tani dhe ne po punojmë çdo ditë, duke shijuar çdo moment të vetëm me qindra njerëz këtu në vullkanin Etna”.

Unazat kanë bërë që vendasit të riemërtojnë vullkanin “Zonja e unazave”. Mali Etna është vullkani më i madh dhe më aktiv në Evropë. Shpërthimet e tij të shpeshta shoqërohen me rrjedha të mëdha llave, por ato rrallë paraqesin rrezik për zonat e populluara.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image