June 5, 2024
Bota Lajmi i fundit

Ligji i pazakontë/ Propozohet ndalimimi i blerjes së akullores natën vonë, qëllimi qetësia e banorëve

Në Milano në Itali po propozohet një ligj të ri për të ndaluar akulloren pas mesnate në një përpjekje për të mbrojtur “qetësinë” e banorëve. Për shumë njerëz, një akullore natën vonë është pjesë e kulturës italiane, por kjo është në rrezik sipas një ligji të ri që po futet në qytet.

 

Një dokument fillestar legjislativ është depozituar nga qeveria lokale e qytetit dhe nëse miratohet ai mund të ndalojë akulloret e natës vonë që në muajin e ardhshëm. Duke mbuluar 12 rrethe, propozimi do të ndalonte të gjitha ushqimet me vete, duke përfshirë picën dhe pijet pas mesnate në një përpjekje për të shtypur grupet e zhurmshme që grumbullohen në rrugët e qytetit italian, duke mbajtur të zgjuar banorët vendas.

 

 

Marco Granelli, nënkryetar i bashkisë, tha: “Qëllimi është të kërkojmë një ekuilibër midis shoqërimit dhe argëtimit, dhe paqes dhe qetësisë së banorëve”.

 

Propozimi do të hyjë në fuqi nga “mesi i majit” dhe do të zgjasë deri në nëntor. Qytetarët kanë afat deri në fillim të majit për të apeluar dhe sugjeruar ndryshime në ligj. Kjo nuk është hera e parë që Milani tenton të ndalojë akulloren pas mesnate.

 

Në vitin 2013, kryebashkiaku i atëhershëm Giuliano Pisapia u përpoq të zbatonte masa të ngjashme, por pas një reagimi të ashpër, duke përfshirë një lëvizje të raportuar ‘pushtoj gelato’, ai u kthye.