May 27, 2024
Lifestyle

A mund të jetë vjollcë jeta jashtëtokësore? Bakteret e purpurta janë të përputhshme me klimën e planetëve të tjerë të galaktikën tonë

Bakteret e purpurta janë të afta të jetojnë në kushte ekstreme mjedisore në Tokë, dhe për shkak të kësaj ato mund të jenë jeta jashtëtokësore që ne po kërkojmë në planetët e tjerë.

Kërkimi për jetën jashtë planetit tonë ka vazhduar për një kohë të gjatë dhe deri më tani nuk ka dhënë rezultatet e dëshiruara. Ndërsa nga njëra anë ka disa që pohojnë se Toka është i vetmi planet i banuar, nga ana tjetër shumica e ekspertëve janë të bindur se ne nuk jemi vetëm në Univers. Tani një studim i botuar në Royal Astronomical Society: Letters i jep një ngjyrë të mundshme jetës jashtëtokësore: jo jeshile si Martianët e filmave fantastiko-shkencor , por vjollca, ngjyra e baktereve tokësore që jetojnë në kushte ekstreme mjedisore të përputhshme me klimën e planetëve të tjerë të galaktikën tonë.

CILAT JANË BAKTERET E PURPURTA

Ato që ne i quajmë bakteret vjollcë mund të jenë në fakt me ngjyra të ndryshme, duke përfshirë të verdhën, portokallinë, kafen dhe të kuqen: ato rriten duke përdorur dritën e kuqe ose infra të kuqe dhe kryejnë një lloj fotosinteze të thjeshtuar , e cila nuk prodhon oksigjen. Ata ndoshta ishin të përhapur në Tokë përpara se të zhvilloheshin bimët e afta për të kryer fotosintezën e klorofilit; Sipas studiuesve, bakteret e purpurta mund të jenë forma ideale e jetës në planetët që rrotullohen rreth xhuxhëve të kuq, të cilët janë më të zakonshmet në galaktikën tonë.

UNË STUDIOJ

Për të arritur në përfundimet e tyre, shkencëtarët mblodhën dhe kultivuan mostra të më shumë se njëzet baktereve squfuri dhe jo squfuri të gjetura në mjedise të ndryshme tokësore, si në ujërat e cekëta dhe kënetat, ashtu edhe në ujërat e thella si ato të shfrynave hidrotermale. Pas matjes së biopigmenteve të tyre dhe gjurmëve të gishtërinjve të shndritshëm, studiuesit krijuan modele të planetëve të ngjashëm me Tokën. Në mjediset e ndryshme të simuluara, të gjitha llojet e baktereve të purpurta të analizuara prodhonin nënshkrime biologjike me ngjyra intensive. “Tani që ne e dimë se bakteret vjollcë lulëzojnë në sipërfaqen e Tokave hipotetike të ngrira, të mbuluara nga oqeani, bora ose që rrotullohen rreth një ylli më të ftohtë, ne kemi mjetet për t’i kërkuar ato në Univers,” thotë Lígia Fonseca Coelho, koordinatore e kërkimit. .

“Bakteret e purpurta mbijetojnë në kushte kaq të ndryshme nga njëra-tjetra, saqë është e lehtë të imagjinohet se mund të jetojnë në planetë të ndryshëm: vjollca mund të jetë jeshile e re”, përfundon Lisa Kaltenegger, një nga autorët.