May 27, 2024
Kulturë Lajmi i fundit

VIDEO/ Zbulohet fytyra e gruas Neandertale, mendohet të jetë 75,000-vjeçare

Shkencëtarët kanë bërë një rindërtim të jashtëzakonshëm të asaj se si do të dukej një grua neandertale kur ishte gjallë. Ai bazohet në mbetjet e rrafshuara dhe të copëtuara të një kafke, kockat e së cilës ishin aq të buta kur u gërmuan, saqë kishin konsistencën e një biskote.

Studiuesit fillimisht duhej të forconin fragmentet përpara se t’i montonin ato dhe më pas krijuan modelin 3D. Kafka mbi të cilën bazohet modeli u gjet në shpellën Shanidar në Kurdistan. Është një vend ikonik ku eshtrat e të paktën 10 burrave, grave dhe fëmijëve të Neandertalit u zbuluan në vitet 1950.

Kur një grup britanik u ftua përsëri nga autoritetet kurde në vitin 2015, ata zbuluan një skelet të ri të quajtur Shanidar Z që përfshinte pjesën më të madhe të trupit të sipërm të individit, duke përfshirë shtyllën kurrizore, shpatullat, krahët dhe duart.