May 13, 2024
Tirana, Albania
Lifestyle

Studimi i ri: Zhurma e trafikut shkakton dëm gjatë gjithë jetës për zogjtë e vegjël

Nëse mendoni se është e vështirë të bisedoni pranë një autostrade të ngarkuar, provoni të ngrini një fole atje. Një eksperiment i ri mbi zogjtë në zhvillim tregon se zhurma e trafikut mund të ngadalësojë rritjen e tyre dhe të çojë në dëmtime gjatë gjithë jetës. Zbulimi ngre shqetësime të reja në lidhje me efektin e ndotjes akustike mbi kafshët e egra… dhe njerëzit gjithashtu.

 

Studiuesit e dinin tashmë se zhurma e tepërt mund të shqetësojë zogjtë e shumimit, duke e bërë më të vështirë për prindërit komunikimin dhe kujdesin për fëmijët e tyre, por nuk ishte e qartë nëse vetë zhurma mund të dëmtonte drejtpërdrejt zogjtë e rinj.

 

Mylene Mariette, një ekologe e sjelljes në Universitetin Deakin, dhe ekipi i saj u përpoqën t’i përgjigjen kësaj pyetjeje. Për 5 net me radhë, ata ruajtën vezë me në sfond zhurmë rrugësh. Tingujt mbaheshin në një volum mesatar prej 65 decibel – afërsisht të njëjtën zë si një bisedë në një bar ose në trafikun e qytetit. Vezët e tjera u lanë në heshtje.Vezët e ekspozuara ndaj tingujve të trafikut kishin 19% më pak gjasa të çelin në krahasim me ato në heshtje.

 

Me zhvillimin e foleve, ata shfaqën edhe shenja shqetësuese zhvillimi. Zogjtë që ishin të ekspozuar ndaj zhurmës rriteshin më ngadalë, kishin një përqendrim më të ulët të qelizave të kuqe të gjakut dhe majat e kromozomeve të tyre ishin dëmtuar – një tregues i stresit qelizor.