May 13, 2024
Tirana, Albania
Kulturë

15 ekspozita që përjetohen ndryshe, mes dritave dhe ekzibicioneve edhe një muze për të verbrit

Muzeu i Artit të Teknologjisë “Mercer Labs” është një hapësirë prej 36.000 metrash katrorë në qendër të Manhatan-it që paraqet 15 ekspozita mahnitëse të quajtura “Limitless”, duke i ftuar njerëzit të zhyten në art, tingull dhe teknologji.

Një prej ekspozitave tregon një projeksion lazer 16k të një zogu në fluturim, duke zmadhuar vizitorët teksa janë të përfshirë në një sistem zanor Holoplot që është i barabartë me tingullin e 26 teatrove së bashku.

Artisti Roy Nachum tha se kjo ekspozitë është për njerëzit. “Të gjithë meritojnë një shans dhe të jenë në një hapësirë që jep shpresë, jep frymëzim dhe jep një ndjenjë habie”, shtoi ai.

Shkrimi Braill është i përfshirë në të gjithë hapësirën, me një temë të përsëritur të një vajze dhe një djali që mbajnë kurora ari të zbukuruara me karaktere braille mbi sytë e tyre. Kurora, një simbol i arritjeve, mbulon sytë e tyre dhe jep mesazhin e një “verbërie” të shkaktuar nga vlerat dhe dëshirat e gabuara. Figura “Crown Kid” përfaqëson përulësinë dhe është një nderim për njerëzit me dëmtime shikimi, duke synuar të nxisë përfshirjen dhe të nxjerrë në pah rëndësinë e komunikimit të aksesueshëm.

Artisti Nachum i kishte lidhur sytë për një javë për të përjetuar një botë pa shikim, gjë që çoi në një dhomë dëgjimi zhytëse ku njerëzit ulen ose shtrihen në dhomë, mbyllin sytë dhe dëgjojnë dhe ndjejnë dridhjet e tingujve që vijnë nga dyshemeja dhe muret.

Një tjetër ekspozitë spektakolare përdor teknologjinë e ndriçimit vëllimor për të krijuar një shfaqje mahnitëse të grimcave lumineshente të pezulluara në dukje në hapësirën e pafund. Ky instalim, më i madhi në llojin e tij, integron 507,000 mikroçipa neurone LED.

Nachum tha se dëshiron që ata që kanë marrë pjesë në muze të ndjehen të lumtur për atë që janë. “Mendoni për gjërat e vogla në jetë që na bëjnë të lumtur, që na bëjnë të zgjohemi në mëngjes dhe të vendosim të bëjmë diçka dhe ta japim atë energji”, ishte mesazhi i tij.

Vizitorët gjithashtu kanë mundësinë të përfshihen me disa ekspozita interaktive, duke përfshirë rrëshqitjen në një pellg me top dhe një instalim ku personazhet e vizatuar marrin jetë brenda një ekosistemi.