May 13, 2024
Tirana, Albania
Bota Lajmi i fundit

“Problemi i botës sonë është egoizmi”, Papa, thirrje italianëve: Sillni në jetë më shumë fëmijë

Papa Françesku vijon me fushatën e tij për të nxitur italianët që të bëjnë fëmijë. Ati i Shenjtë bën thirrje për politika afatgjata për të ndihmuar familjet dhe duke paralajmëruar se kriza demografike e vendit po kërcënon të ardhmen.

“Numri i lindjeve është treguesi i parë i shpresës së një populli”, tha Françesku në një mbledhje vjetore të grupeve pro-familjare të premten.

“Pa fëmijë dhe të rinj, një vend humbet dëshirën për të ardhmen.”

Norma e lindjeve në Itali, tashmë një nga më të ulëtat në botë, ka rënë vazhdimisht për rreth 15 vjet dhe ka arritur një rekord të ulët vitin e kaluar me vetëm 379,000 foshnja të lindura.

Me mbështetjen e fortë të Vatikanit, qeveria e krahut të djathtë e udhëhequr nga Giorgia Meloni po vijon po ashtu një fushatë për të inkurajuar të paktën 500,000 lindje në vit deri në vitin 2033, duke arritur një normë që ekspertët thonë se është e nevojshme për të parandaluar kolapsin e ekonomisë nën peshën e një popullsie të plakur.

Françesku bëri thirrje për strategji dhe politika politike afatgjata për të inkurajuar çiftet të kenë fëmijë, duke dhënien fund të kontratave të pasigurta të punës dhe pengesat për blerjen e shtëpive, si dhe sigurimin që gratë të mos detyrohen të zgjedhin mes amësisë dhe karrierës.

“Problemi i botës sonë nuk është të lindin fëmijë: është egoizmi, konsumizmi dhe individualizmi që i bëjnë njerëzit të ngopur, të vetmuar dhe të pakënaqur”, tha Françesku.