June 5, 2024
Lifestyle

Si të kurseni për të pasur më shumë para në llogarinë tuaj? Ja cfarë duhet të bëni

Për të mësuar se si të kurseni, duhet të keni bazat e edukimit financiar. Kjo shprehje i referohet aftësisë për të menaxhuar paratë në mënyrë funksionale dhe të dobishme në mënyrë që të mund të jetosh në mënyrë adekuate, por edhe të kursesh për çdo nevojë.

Është një disiplinë që duhet të mësohet në shkollë dhe në shtëpi, sepse është thelbësore për jetën tonë. Por këtu do të gjeni një udhëzues praktik për të mësuar se si të kurseni para.

Filloni sa më herët

Është shumë fat nëse prindërit tuaj do të mendonin për një llogari kursimi, ose një llogari rrjedhëse që kur ishit i vogël, sepse do të kishit një pasuri të parë për të filluar. Nëse nuk është kështu dhe ndiheni ende shumë të rinj për të kursyer, e keni gabim.

Asnjëherë nuk është shumë herët, sa më shpejt të filloni, aq më shpejt do të keni stabilitet të mirë financiar dhe për rrjedhojë edhe qetësi në menaxhimin e ngjarjeve të papritura apo kënaqësive shtesë.

Sqaroni pse

Nëse keni nevojë të kurseni, pyesni veten pse. Keni nevojë për para për pushime? Për të blerë një shtëpi? Për t’i pasur në rast urgjence? Për një investim?

Sqarimi pse doni të kurseni do t’ju bëjë të përqendroheni te qëllimi dhe do të jetë më e lehtë për ta arritur atë dhe për të ndjerë një kënaqësi të caktuar.

Si të kurseni me rregullin e ndarjes

Një metodë që funksionon mirë është 50-30-20. Me fjalë të tjera do të duhet të përdorni 50% të të ardhurave tuaja për shpenzime fikse si qira, kredi, fatura, shpenzime ushqimore, abonime mujore, etj.

Më pas do të duhet të ndani 30% për shpenzimet ekstra, pra shpenzime si parukierja apo estetistja, kinemaja apo darka.

Së fundi, 20% duhet të ndahet për kursimet. Kjo do të jetë shuma që nuk do të duhet të prekni për të kursyer dhe arritur qëllimet tuaja.

Është e qartë se është një metodë fleksibël, por do të ishte e rëndësishme të respektohen përqindjet sa më shumë që të jetë e mundur për të pasur një ekuilibër të caktuar.

Organizohuni me media digjitale dhe letra

Përdorni çfarë të preferoni: tabela Excel, fletë të varura në frigorifer, aplikacione të specializuara në organizimin financiar, programe të krijuara për monitorimin e të ardhurave dhe shpenzimeve.

Ka diçka për të gjitha shijet, por qëllimi është gjithmonë i njëjtë: të monitoroni situatën tuaj financiare.

Referoni të ardhurat dhe shpenzimet tuaja, kuptoni shpenzimet shtesë, kombinoni forcat e sistemit familjar për të arritur qëllimin e përbashkët dhe do ia dilni.