May 27, 2024
Aktualitet Kosova Lajmi i fundit

Britania e Madhe pajis Shqipërinë e Kosovën me kamera dhe dronë me vlerë 1.6 milionë paund

Një rrjet i sofistikuar i kamerave të financuara nga Britania e Madhe me vlerë 1.6 milionë paund janë instaluar në kufirin Shqipëri-Kosovë për të trajtuar migrimin ilegal dhe bandat kriminale. Pajisjet përfshijnë një flotë dronësh dhe kamera njohëse të targave për të lejuar sistemet shqiptare të njohin automjetet britanike, të cilat janë përdorur nga kriminelët që kërkojnë të shmangin zbulimin nga policia lokale.

Dronët e rinj do t’i lejojnë autoritetet të gjurmojnë emigrantët që përpiqen të kalojnë nëpër rajon përmes zonave malore të Shqipërisë, të cilat janë të vështira për t’u kontrolluar. Kamerat e automjeteve do të ndihmojnë policinë britanike dhe shqiptare të bashkëpunojnë më ngushtë, duke kërkuar më shpejt të dhënat dhe duke shkëmbyer informacione kur një makinë dyshohet se është përfshirë në kontrabandë njerëzish ose sjellje të tjera kriminale.

Ministri Kundër Migracionit Ilegal, Michael Tomlinson vizitoi Shqipërinë këtë javë, ku pa nga dora e parë teknologjinë e re dhe mënyrat e tjera që vendi po shtyp bandat e kontrabandës me njerëz. Ai vazhdoi të vizitojë programin kryesor të Mbretërisë së Bashkuar, Perspektivat e Reja, i krijuar për të dhënë mundësi arsimimi, punësimi dhe biznesi për të ofruar një të ardhme më të begatë për të rinjtë shqiptarë.

Ministri takoi disa nga të rinjtë përfitues të nismës në qytetin verior të Kukësit. Më pas, ministri udhëtoi drejt kryeqytetit, për një konferencë ministrore ku marrin pjesë vende nga i gjithë rajoni i Ballkanit Perëndimor.

Së bashku me Ministrin e Brendshëm Taulant Balla, ata diskutuan mënyrat për të punuar së bashku më nga afër për të adresuar sfidën e përbashkët të migracionit të paligjshëm.

Ministri Kundër Migracionit të Paligjshëm, Michael Tomlinson tha: Partneriteti ynë me Shqipërinë dhe puna që kemi bërë së bashku për të rritur kthimet është një pikë referimi për mënyrën se si duam të punojmë me partnerët në nivel global. Pothuajse asnjë shtetas shqiptar nuk po arrin tani në Britaninë e Madhe me një varkë të vogël. Ne kemi dhënë rezultate të shkëlqyera jo vetëm në reduktimin e migracionit të paligjshëm në MB, por edhe në ndihmën për të ofruar mundësi për shqiptarët që të qëndrojnë dhe të përparojnë në vendin e tyre. Puna jonë për të ndaluar varkat nuk fillon në Kanalin Anglez, ajo fillon në burim.