June 19, 2024
Aktualitet Lajmi i fundit

“The Mirror”: Të burgosurit shqiptarë të dëbuar nga Britania e Madhe gëzojnë burgje të rehatshme, kanë edhe dhoma dashurie!

Kriminelët shqiptarë të dënuar në Britaninë e Madhe po dërgohen për të kaluar kohë Në dhomat e dashurisë. Të dënuarit në Angli janë transferuar në burgjet e Shqipërisë ku mund të gëzojnë katër orë në muaj të zhvillojnë vizita bashkëshortore.

Rreth 200 keqbërës përfshirë vrasës dhe përdhunues janë vendosur të transferohen në burgje të qeta në Shqipëri sipas një marrëveshjeje me Qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar. Sipas rregullores çdo burg duhet të ketë një ambient të veçantë për takimet e bashkëshortëve.

“Një objekt i tillë duhet të ketë shtretër dhe çarçafë të cilët duhet të ndërrohen në fund të çdo takimi. Vizitat e zgjatura lejohen për të dënuarin që është i martuar ose bashkëjeton sipas Kodit të Familjes pasi gruaja të jetë kontrolluar nga policia,” thuhet në rregullore.

Përparësitë e tjera përfshijnë paketa javore me ushqime dhe rroba nga familja, ambiente personale gatimi dhe leje deri në shtatë ditë për sjellje të mirë. Në mesin e të riatdhesuarve është edhe një mbret i drogës, i cili u transferua në një burg në kryeqytetin shqiptar, Tiranë, dy javë më parë. 39-vjeçari, Erald Mema u dënua me 25 vjet nga një gjykatës në Gjykatën e Kurorës së Oksfordit në tetor 2018 për një sasi të madhe kokaine. Ai është në mesin e shumë shtetasve shqiptarë që u është dhënë mundësia për t’u transferuar në objektet në shtëpi sipas një skeme për riatdhesim, shkruan The Mirror.

Rreth 12 vrasës, tetë përdhunues dhe më shumë se 100 fajtorë për vepra droge ose armë zjarri pritet të kthehen për të vuajtur pjesën tjetër të dënimit. Disa do të kryejnë më pak kohë se sa po të kishin mbetur në MB, pasi dënimet janë përshtatur me dënimin që do të kishin marrë nga sistemi i drejtësisë në Shqipëri. Në disa raste kjo është më e ulët, por në burgjet e Mbretërisë së Bashkuar të këqijat lirohen në gjysmë të rrugës me licencë për të liruar vendet.

Duke shpallur marrëveshjen vitin e kaluar, Sekretari i Drejtësisë Alex Chalk tha se publiku pret që kriminelët e huaj duhet të vuajnë dënimet e tyre jashtë shtetit jo në burgjet e tyre dhe në kurriz të taksapaguesve.