May 13, 2024
Tirana, Albania
Lajmi i fundit Sociale

Probleme shëndetësore gjatë verës? Për herë të parë në Shqipëri, ndihma e parë me motoambulanca

Për herë të parë, këtë sezon turistik, qytetarëve që do të kenë nevojë për kujdes të shtuar mjekësor, do t’u vijnë në ndihmë motoambulancat. Kjo është një zgjidhje, nga Ministria e Shëndetësisë, për të shmangur trafikun e rënduar gjatë verës, në mënyrë që koha e marrjes së ndihmës së parë në raste urgjencash të jetë sa më e shkurtës. Ka qenë vetë ministrja e shëndetësisë, Albana Koçiu e cila konfirmoi këtë zhvillim gjatë fjalës së saj në Konferencën “Për sigurinë e turizmit në Shqipëri”.

“Sa i përket këtyre qendrave sezonale, gjithashtu kemi marrë një tjetër masë të rëndësishme, duke zgjatur kohën e ofrimit të shërbimit me një muaj, nga 1 qershori në 30 shtator”, deklaroi ministrja e Shëndetësisë duke bërë me dije se ka nisur puna edhe për rekrutimin e stafit mjekësor dhe gjithë kapaciteteve shtesë që do të jenë në dispozicion të pushuesve 24/7.

Nga ana tjetër, këtë sezon turistik do të jenë të hapura 34 qendra shëndetësore verore, nga të cilat në veri të vendit do të funksionojnë 10 qendra, në Shqipërinë e Mesme 9 qendra shëndetësore dhe në zonën e jugut 15 të tjera.

“Duke filluar nga data 1 qershor, për të përballuar fluksin e shtuar të turisteve, do të hapim 34 qendra shëndetësore verore ose 4 më shumë se një vit më parë, të shpërndara gjeografikisht në të gjithë zonat kyçe të frekuentuara nga turistët, nga Thethi e Korabi, deri në Ksamil. Qendrat e reja verore që do të çelen për herë të parë në 2024-n janë ato në Hamallaj, Radomirë, Jalë dhe Bogë”, nënvizoi ajo.

Më tej, ministrja u ndal edhe në procesin e dezinsektimit për mushkonja dhe insektet e tjera, që ka nisur tashmë nga zona e Liqenit të Shkodrës dhe do të mbuloje 25% më shumë territor këtë vit.

Gjithashtu, vijoi ministrja, nëpërmjet Inspektoriatit Shëndetësor kemi marrë masa për të garantuar inspektimin periodik higjeno-sanitar të plazheve, pishinave apo akuaparqeve, për të siguruar standardet më të larta të pastërtisë dhe cilësisë.