May 13, 2024
Tirana, Albania
Sport

Ndizet flaka olimpike, pishtarë nga lojërat olimpike të kaluara të ekspozuara në Olimpin e lashtë

65-vjeçari Stratos Klimou ka 40 vjet që mbledh pishtarë olimpikë. Që daton nga Lojërat e Berlinit të vitit 1936, koleksioni i tij është në ekspozitë në bashkinë e Olimpias së lashtë, ku u ndez flaka për lojërat e Parisit 2024. Nëpunësi civil, i cili punon në departamentin e Sportit në Ministrinë e Kulturës, ka çuar ekspozitën e tij edhe në Tokio.

Të preferuarat e tij, thotë ai, janë pishtarët për lojërat e Londrës 1948 dhe lojërat e Melburnit 1956.

Ai i ka mbledhur nga dyqanet antike si dhe në internet. Ai mezi pret të përfshijë Paris 2024 në koleksionin e tij. Ekspozita do të udhëtojë gjithashtu në Paris nga fundi i korrikut deri në fund të Lojërave më 11 gusht. Paris 2024 do të fillojë më 26 korrik.

Sakaq, pishtari për Lojërat Olimpike në Paris u ndez në Olimpin e lashtë në Athinë.  Aktorja greke Mary Mina, duke luajtur rolin e kryepriftëreshës, ndezi pishtarin duke përdorur një flakë rezervë në vend të një pasqyre parabolike që përdoret zakonisht, për shkak të reve, për fillimin e një stafete në Greqi dhe Francë.

Më pas, kryepriftëresha ndezi pishtarin e vrapuesit të parë të stafetës, kampionit olimpik të kanotazhit të Greqisë, Stefanos Ntouskos.

Pas një vrapimi të shkurtër, ai më pas ia dorëzoi flakën fitueses tre herë olimpike të Francës në not dhe drejtueses së stafetës së pishtarit olimpik të Parisit, Laure Manaudou, si përfaqësuese e qytetit pritës.

Flaka do t’u dorëzohet zyrtarisht organizatorëve të Lojërave të Parisit në stadiumin Panathenaic të Athinës, vendi i Lojërave të para moderne në 1896, më 26 prill pas një stafete 11-ditore në të gjithë Greqinë.

Komiteti Olimpik Ndërkombëtar ka hapur rrugën për sportistët rusë dhe bjellorusë për të konkurruar në Lojërat Olimpike, pavarësisht luftës së vazhdueshme në Ukrainë, por ata do ta bëjnë këtë si atletë neutralë pa flamur apo himn kombëtar, një vendim ky që zemëroi Moskën. Presidenti francez Emmanuel Macron tha gjithashtu javën e kaluar që Rusisë do t’i kërkohet të respektojë një armëpushim në Ukrainë gjatë Olimpiadës së Parisit. Kremlini tha se Ukraina mund ta përdorë atë si një mundësi për t’u rigrupuar dhe riarmatosur. Pezullimi i konflikteve të armatosura gjatë Lojërave ishte një praktikë standarde edhe në Greqinë e lashtë.