June 5, 2024
Kulturë Lajmi i fundit

Nga ChatGPT, tek Akademia e Shkencave. Skënder Gjinushi prezanton anëtaren e re, Mira Murati

Kreu i Akademisë Shqiptare të Shkencave, Skënder Gjinushi, ka prezantuar sot anëtaren më të re të këtij institucioni, e cila do të jetë shqiptarja e suksesshme në fushën e informatikës, Mira Murati.

Shqiptarja e suksesshme, e cila për pak kohë ishte edhe në krye të platformës ChatGPT, u prezantua në këtë pozicion nga vetë kreu i ASHSH, Skënder Gjinushi, i cili i bëri edhe një përmbledhje karrierës së saj.

Profil i shkurtër, paraqitur në Asamble nga Kryetari i ASHSH akademik Skënder Gjinushi:

Ermira (Mira) Murati është studiuese e drejtuese ekzekutive në degëzimet më të reja të shkencave të informatikës; përgjegjëse në të mirënjohurën “Open Artificial Inteligence” që nga viti 2018.

Pas një bashkëpunimi të suksesshëm si studiuese prej më shumë se shtatë vjetësh dhe u bë zyrtari kryesor i teknologjisë, duke udhëhequr punën në ChatGPT.

Është supervizore e përparimeve teknike dhe e drejtimit të projekteve shkencore parësore të “Open AI”, duke përfshirë zhvillimin e modeleve dhe mjeteve të avancuara të inteligjencës artificiale.

Me emrin e saj lidhen arritje nga më të rëndësishmet në zhvillimin e disa prej produkteve më të shquara të “Open AI”, duke përfshirë serinë e modeleve gjuhësore të “Transformerit të Paratrajnuar Gjenerues” (GPT).

Veprimtaria e saj përfshin shtyrjen e kufijve të mësimit të makinerive, ndërkohë që mbron përdorimin e përgjegjshëm e etik të teknologjive të AI.

Është vlerësuar nga autoritetet teknologjike për një aftësi të shkëlqyer të demonstruar për të mbledhur me sukses ekipe me ekspertizë teknike, mendjemprehtësi tregtare dhe gëzon një vlerësim të thellë për rëndësinë e misionit, duke ndihmuar në ndërtimin e disa prej teknologjive më emocionuese të AI, të papara ndonjëherë më parë.

Rekomandues janë akademik Anastas Angjeli dhe prof. Dhimitër Tole, që e cilësojnë kandidaten si një nga personalitetet më të njohur sot në fushën e zhvillimeve teknologjike dhe të inteligjencës artificiale.