June 5, 2024
Bota Lajmi i fundit

Pandemia e ardhshme mund të shkaktohet nga kjo shpellë në Kenia

Shpella më vdekjeprurëse në botë Kitum, e vendosur në Parkun Kombëtar Mount Elgon në Kenia, mund të shkaktojë pandeminë e ardhshme. Shpella doli të ishte shtëpia e disa prej viruseve më vdekjeprurëse në historinë njerëzore. Virusi Ebola dhe virusi Marburg u raportuan se kishin filluar atje.

Tani, ekspertët shqetësohen se mund të jetë shtëpia e pandemisë së ardhshme virusi Marburg, Organizata Botërore e Shëndetësisë lëshoi ​​një paralajmërim, duke deklaruar se virusi Marburg ishte i prirur ndaj epidemisë. Sipas raportit, Marburg është një sëmundje shumë virulente që shkakton ethe hemorragjike. Sëmundja ul kapacitetin funksional të trupit dhe dëmton sistemin kardiovaskular.

Me një shkallë vdekshmërie deri në 88 për qind, virusi lidhet me virusin që shkakton Ebola. Lakuriqët e natës, të cilët janë të përhapur në të gjithë Afrikën Qendrore, gjithashtu mund të përhapin virusin nga personi në person duke kontaktuar me lëngjet e trupit të një personi të infektuar.

Përveç kësaj, sëmundja mund të transmetohet te njerëzit e tjerë duke prekur peshqirët ose objekte të tjera që kanë rënë në kontakt me një individ të infektuar. Veçanërisht, virusit i duhen të paktën tre javë për tu intubuar përpara se një pacient të fillojë të shfaqë simptoma.