May 27, 2024
Lajmi i fundit Sociale

Pacientët me talasemi: Ka mungesa të gjakut, thirrje për dhurime vullnetare

Mbi 500 persona në Shqipëri vuajnë nga talasemia ose sic njihet ndryshe Anemia Mesdhetare.

Për shkak të këtij crregullimi gjenetik, i cili ndikon në uljen e hemoglobinës, këta pacientë kanë nevojë për transfuzione periodike të gjakut

Një herë në tre javë, i duhet Ermela Zenelajt  dhe pacintëve të tjerë si ajo të marrin  gjak, proces që sigurohet nga dhurimet vullnetare.

Por, aktualisht dhurimet e gjakut në Shqipëri nuk mbulojnë nevojat  kryesisht të pacientëve të rritur me talasemi.

Ermela tregon se aktualisht  merr gjysmën e sasisë së gjakut që i nevojitet ndërsa në periudhën e verës gjaku mungon për shkak të uljes së dhurimeve.

Referuar mjekëve specialist në QSUT, afro 100 njësi me gjak duhen cdo ditë për të mbuluar nevojat e personave me talasemi. Por, aktualisht plotësohet vetem gjysma e kërkesave, duke mbuluar transfuzionet për fëmijët e sëmurë.

Në ditën botërore të talasemisë  edhe mjekë të Qendrës Kombetare te Tranfuzionit të gjakut pranojnë vështirësitë dhe vecanarisht per grupet e rralla të gjakut.

Në 8 majin e Talasemisë janë kryer dhurime vullnetare të gjakut nga biznese, qytetarë dhe një grup deputetesh të forcave të ndryshme politike pranë kryesisë së Kuvendit.