May 13, 2024
Tirana, Albania
Ekonomi

Raporti i Bankës Botërore: Shqipëria mban vendin e parë për ndërtime pallatesh, çmimet e banesave të papërballueshme

Banka Botërore ka publikuar një raport për vendet e Ballkanit Perëndimor. Në një pjesë të raportit, flitet për industrinë e ndërtimit në vendin tonë dhe lejet që janë dhënë për pallatet e ndërtuara. Siç shihet në tabelën e mëposhtme të përgatitur nga Banka Botërore, shihet se Shqipëria ka dhënë lejet më të shumta për ndërtime. Ndërkohë që sipas raportit në Shqipëri lejet për ndërtime janë rritur me mbi 15% në tremujorin e dytë 2023. Pas Shqipërisë, vendin e dytë për nga ndërtimi i shumtë e ka marrë Serbia.

Raporti i Bankës Botërore: Shqipëria mban vendin e parë

Lejet e ndertimit

Pjesë nga Raporti i Bankës Botërore:

Nga ana e ofertës, përtej tregtisë dhe shërbimet e lidhura me turizmin, ndërtimi gjithashtu kontribuoi ndjeshëm në rritjen, si treguar nga numri në rritje i ndërtesave lejet (Figura 2.5). Ndërsa shërbimet çuan rritje në vendet e BB6, ndërtim u bë një motor i rëndësishëm për rritje, veçanërisht në Shqipëri dhe Serbi, ndërsa ajo kontribuoi negativisht në rritjen në veri Maqedonia dhe Mali i Zi. Në Shqipëri, përshpejtimi në sektorin e ndërtimit u rrit me dyshifrore, me gati 15 për qind në tremujorin e dytë 2023, duke reflektuar edhe bazën e ulët krahasuese të një viti më parë, e cila në pjesën më të madhe i detyrohej ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit. Përshpejtimi në sektori i ndërtimit udhëhoqi pjesën më të madhe të privatit rritje e investimeve e vërejtur në vitin 2023, si dhe rritja e çmimeve të banesave.